Novi Sad
03.04.2016.
18:01 > 17:56
Novosadska vlast je za poslednjih godinu dana promenila niz urbanističkih akata kojima je omogućila da se zidaju soliteri na pojednim lokacijama u gradu.
  • Ana

    12.07.2019 17:58
    Bljak
    Sto ti ne zivis u njima kad hoces da ih sacuvas? Nego zivis u lux penthausu ne seri bre!
  • Deran

    07.04.2016 10:18
    Iskreno
    @ns

    Bojim se da apsolutno nisi u pravu, jer su nosioci mandata odbornici, a ne stranke.
    Dakle, vlast je legalna i legitimna, a negiranje toga je isklju;ivo u sferi kriminala.

    Odbornici se vode po svojoj savesti, a ne zeljama pojedinaca, odnosno manjine sa nekog internet foruma.

  • Objašnjenje

    05.04.2016 13:21
    Šta reći
    Krajnje je vreme da se pešačka zona znatno poveća i da obuhvati Jevrejsku i Željezničku ulicu sve do Bulevara, a možda i šire, treba konsultovati stručnjake. Pešačke zone su u svim gradovima mnogo veće nego u Novom Sadu. Glupo je praviti spratne garaže u najužem gradskom jezgru samo zato da bi se omogućio pristup privatnim automobilima do epicentra grada.......Izgleda da je najveći problem nekim sugradjanima omogućavanje parkiranja njihovog privatnog automobila u najužem gradskom jezgru.
  • novosadjanin

    05.04.2016 10:38
    sta reci
    Nisam arhiteksta ali to sto ovaj gospodin prica kao obrazlozenje je u najmanju ruku smesno. Neka mi objasni na primeru visokospratnice u centru grada!!!! gde je tu zelenilo????? Sta je sa parkingom? Te zelene povrsine ce se pretvoriti u parking zone. Narano, sad ce dusebriznici i sendvi;ari da ka\u, pa vi[e posla za parking samiim tim i vise para koje se slivaju u parking servis, daaaa ali iz cijeg dzepa. Nema tu borbe, na zalost ide nam jos jedna bitka koju mislim da cemo izgubiti kao gradjani ovog grada i za to vreme zauvek izgubiti smek Novog Sada, vreme je spakovati kofere i pozdraviti se sa svima sa bolom u srcu!
  • /

    05.04.2016 08:32
    /
    ovo je sruseno u nsu zadnjih 50g

    http://matadornetwork.com/trips/40-last-storybook-towns-left-europe/
  • &

    04.04.2016 21:55
    *
    Ne znam šta imate protiv solitera, soliteri su u Novom Sadu zidani još pre 40 godina ( Bulevar kod stanice ima tri solitera od 17 spratova i još par zgrada preko 10 spratova ,ima solitera na Limanu, Radnički univerzitet itd. )
    Izgleda da smo pre 40 godina imali sposobnije arhitekte i gradjevinske firme koje su znale da zidaju visoke zgrade kao i gradske Urbaniste raspoložene da Novi Sad postane moderan grad.
  • /

    04.04.2016 21:41
    /
    ko vam ispira mozak modernizmom?
    zar stvarno mislite da ce dodik ili bilo ko uloziti toliki novac?

    rumunija sredjuje svoje stracare.jednu po jednu.
    srbi ne idu vise u nju zbog sverca
  • *

    04.04.2016 17:48
    Kud se taj Galens nije pojavio pre ... Sada Nova Detelinara ne bi izgledala ko cirkus, šarena, bez parkinga a o parku da ne pričam.... Možda bi gratis napravio i jednu školu i vrtić. Pa neka se i zvalo Galens naselje.... Jedino u to vreme ne bi smeo da pravi solitere pa ne znam koliko bi bilo zainteresovanih kupaca s obzirom da primetićete mnogi naši sugrađani prate svetske trendove ....da li je "in" živeti u visokoj staklenoj zgradi?
  • Pavel

    04.04.2016 17:18
    vidim da se ovim DS botovima bas osladilo da se bave tudjom imovinom..ima to neke logike jer vecina njihovih gazda j brzo presla sa tetkinog kauca u jahte!
  • Deca novog vremena

    04.04.2016 17:11
    Komentator
    Mi pratimo internet , ne gledamo televiziju, to nije naša kultura, već kultura devedestih kojima Vi pripadate i pratite je ,čim je toliko poznajete.
    Znam da bi ste želeli da smo na margini društva,kako bi Vi zadržali svoj uticaj, ali mi na to nećemo pristati, jer smo obrazovani, govorimo jezike, mnogo nas se školovalo u inostranstvu...
    Raspitajte se koliko mladih Novosadjana studira van granica ove zemlje.....
    Mnogo naših sugradjana iselilo se u inostranstvo, ali ne zbog nas, već zbog politike koju zastupate Vi, gde se pitaju večiti igrači, samoproglašeni stručnjaci, kojima se ne svidjaju promene, jer sa promenama gube razne privilegije stečene u prethodnom periodu.
    Nas politika ne zanima, ali nas ne zanima ni Vaša jeftina demagogija o kulturi i obrazovanju koju samo Vi posedujete i niko više....
    Mi hoćemo da Novi Sad bude moderan grad i metropola i sa nama ne možete manipulisati, mi ne priznajemo da Vi sve bolje znate, samo da bi nas Vi potapšali po ramenu i priznali nam da smo pametni i fini.
  • ns

    04.04.2016 15:57
    "Robert

    Po logici opozicije Novi Sad se ne bi razvio od vremena Marije Terezije."

    Ne, Roberte, Novi Sad nije glasao za ovu vlast. Ona je na silu oteta i danas, nažalost, ovako izgleda.
  • gradjanska klasa

    04.04.2016 15:11
    sve sto je pre drugog svetskog rata bilo SREDNJI STALEZ, GRADJANSKO DRUSTVO , GOSPODA=gradsko stanovnistvo. postalo je preko noci NEPODOBNO, obicne amebe, paramecijusi....i onda su dosli "zasluzeni" kadrovi, politicki komesari i proglasili NOV POCETAK (kraja!), koji nazalost jos uvek traja, a da novopeceno komunisticko drustvo, do dana danasnjeg nije uspelo da popuni nastalu prazninu SREDNJEG STALEZA , prave novosacke GOSPODE! neznanje, ponizavanje starih generacija NS, samo su nemoc i arogancija PRIMITIVIZMA facebook-generation, zato me i ne cudi pervezan odnos "mladi' novosadjana" prema VLASNISTVU.w.
  • Komentator

    04.04.2016 15:10
    "Deca novog vremena"
    Šta smo doživeli, da nam tzv. "deca novog vremena", ustvari obične botčine; drže predavanja o kulturi i tzv. napretku i vrednoći? Potrošio bih vreme i živce uzalud da nekima koji odjednom misle da su pametni objasniim šta kutura jednog naroda podrazumeva. Puna usta napretka, razvoja, vrednoće ... onima koji sa realnim značenjem tih reči nikad nisu imali dodirnih tačaka. Ali sa muljanjem svih vrsta, korišćenjem saplemeničkih veza u svakoj prilici, devizom "use-na se-i poda se" kao životnom filozpfijom, itd. - e, to da! I takvi sada misle da su sposobni da nekom drže predavanja o boljem sutra, kako i kuda svet ide, šta je dobro a šta loše ...
    Btw sigurno sam video više sveta (i još viđam) od tebe a nešto se ne sećam da u ovom delu istog videh da su pojave a-la Pink-Happy-Kopernikus-Most-Informer-razni "zmajevi" i starlete (oduvek postoji pravo ime za tu "profesiju")-turbe-folk ... "kultura", promovisnje stava "raširim laktove, galamim i napred", itd. itd. To svugde postoji ali se ne zove elita već MARGINA društva.
    Lepo reče jedan moj prijatelj posle par piva: svako pametan je odavde otišao. Valda da im ovakvi današnji "genijalci" ne drže predavanja. Ako su ovo "deca novog vremena" onda smo stvarno jadniji nego što izgledamo.
    A sad trči po sendvič i sok, pa valda će biti i neka dnevnica.
    I da - iznenadićeš se ali nisam starac, verovatno smo po godinama mnogo bliži nego što misliš.
    P.S.
    Poradi malo na pravopisu, gde se i kako stavlja zarez ...
  • FARSA EXTRA

    04.04.2016 13:28
    Farsa
    A ti nikada ne bi skinuo zaštitu sa PRIVATNOG VLASNIŠTVA našeg sugradjanina? Tu agoniju koji naši sugradjani imaju preko 50 godina produžio bi unedogled? Gde je zaštitnik prava gradjana? Ima li ga? Grad mora ili da ISPLATI TRŽIŠNU VREDNOST kulturnog dobra vlasnicima zarad opšteg interesa ili da skine zaštitu.Valjda i ti vlasnici trščara imaju pravo da nesmetano unovče svoju dedovinu!Čekali su da im grad isplati preko 50 godina! Malo li je?
    I još nešto, ovo nema veze sa politikom.Ima veze sa pravnom državom i privatnom imovinom i svojinom. Toliko.
  • Deca novog vremena

    04.04.2016 12:07
    KOMENTATOR
    Ne zove se kulturom i vaspitanjem to što ti promovišeš. To je licemerni mentalitet starca koga gazi vreme i koji se opire svim promenama , jer u promenjenom okruženju shvata da vreme prolazi kao i njegova mladost i snaga i da dolaze mladji i sposobniji od njega.
    Tom svojom filozofijom gušiš i sopstvenu decu i unučiće, jer hoćeš da svi žive po tvojim pravilima iz prošlog veka. Hej čoveče! Uključi internet, svet se promenio,drugačije se živi.Svi žure ,rade stvaraju, to su sad evropske i svetske vrednosti, a ne lenjost , nesposobnost i učmalost koje ti kulturom i vaspitanjem proglašavaš!
    Mi hoćemo moderan i lep grad i sposobni smo da ga izgradimo, jer imamo obrazovanja i snage za to.
    Mi nismo licemeri da jadne vlasnike trščara ekonomski i mentalno uništavamo zarad nazovi kulturnih interesa očuvanja trćanih i blatnjavih kuća u centru grada, a da pri tome 50 godina nismo bili u stanju ili nismo hteli da isplatimo njihovu privatnu svojinu.
  • ex chapman

    04.04.2016 11:15
    @lepa Brena
    crna Breno, pa što na Rotkvariju kad grade onako divnu zgradu u samom Centru?
    btw ako možeš da mi garantuješ svojom ličnom imovinom za kvalitet Galensove gradnje ja sam spreman da odma kaparišem stan u toj novoj budućoj zgradi. bez zezanja
  • Komentator

    04.04.2016 10:52
    Ipak ima kulturnog sveta
    Iako su ovi koje baš ne bih nazvao finim, stvarno obrazovanim i širokih pogleda na svet zadnjih par godina u neviđinoj ofanzivi u novijoj istoriji, ipak sam ubeđen da i dalje postoji ona neka tiha, fina, kulturna i prosvećena masa ovog naroda koja možda nije tako hiperdinamična, glasna i agresivna ali zbog koje Srbija ipak spada u red civilizovanih evropskih država a ne azijatskih despotija.
    A tiha voda breg roni.
  • Bulevarac

    04.04.2016 10:29
    Rotkvarija
    Ti si verovatno arhitekta iz Urbanizma ili Zavoda za zaštitu spomenika čim tako mrtav ladan uredjuješ i daješ predloge šta će da se na PRIVATNOM VLASNIŠTVU ZIDA I GRADI, a za vlasnika šta te briga! On neka doživotno živi u trščari ili etno parku koji si ti zamislio i čak ćeš mu turiste dovoditi u sobe gde živi !
    Licemerni i podlo! Zašto i zbog koga vlasnici trščara NISU ISPLAĆENI od strane grada? Zato što vam se moglo! Da filozofirate bez para, blombirate tudju omovinu i uništavate tudje živote finansijski i sistematski. I da za to ne odgovarate!
    A višespratnica se uklapa na toj lokaciji, jer na Bulevaru u blizini ima zgrada visokih i 17 spratova......
    Jedva čekam da ovo prijavite nekoj Evropskoj komisiji, umreće ljudi od smeha kako prebacujete troškove održavanja kulturne baštine na teret privatnog vlasnika , licimerno ga ometate u raspolaganju sopstvenom imovinom, a istovremeno preko 50 godina niste našli za shodno da vlasnika isplatite i obeštetite....
  • Đoko

    04.04.2016 10:14
    Idi
    begaj...koji će nam bre trščare. Baš će svi da nahrle da gledaju renoviranu kuću od blata staru milion godina. Uhuhuhu...paz' da neće. Ruši te blatnjave kuće i uredi prostor kako god samo da se makne to ruglo i raspad. Dajte stanova, blokova, zgrada, parkova, igrališta, parkinga šta god... samo da se radi i unapređuje.
  • Justicija

    04.04.2016 10:06
    Suština
    Čitam ove komentare i ne mogu da verujem koliko moji dragi sugradjani opijeni politikom ne vide suštinu koja je porazna za sve Novosadjane a tiče se zaštićenih kulturnih dobara. unazad pedesetak godina i bez obzira ko je na vlasti je jednako jadna i licemerna, a evo i zašto:
    1. Zavod za zaštitu spomenika proglasi kuću ili drugi objekat spomenikom kulture i blombira lokaciju, da se ne može na njoj više ništa graditi ,samo renovirati uz njihov nadzor.
    2.Zaštićeni objekat ostaje PRIVATNO VLASNIŠTVO jadnih vlasnika, da ga održavaju o svom trošku, što je finansijski neisplativo, jer Zavod za zaštitu spomenika kulture ima svoje uslove, koji koštaju,a ne doprinose budućem komforu vlasnika, ovo sve doprinosi samo finansijskoj propasti privatnog vlasnika zaštičenog objekta
    3. Ove trščre su zaštićeni kulturni spomenik unazad 50 godina i NIKO NIKADA NIJE HTEO NITI POMISLI od nadležnih u gradskoj vlasti DA VLASNIKE ISPLATI PO TRŽIŠNOJ CENI ILI IM USTUPI NEKI ODGOVARAJUĆI STAN kako bi vlasnici imali dostojan smeštaj a ovi zaštićeni
    objekti postali gradsko vlasništvo!
    4. Da je grad unazad 50 godina isplatio VLASNIKE OVIH ZAŠTIĆENIH OBJEKATA (a bilo je para u boljim vremenima) do problema ne bi došlo,
    5. PRIVATNO VLASNIŠTVO može se prodati i prodaje se .Licemerno je od vlasnika trščara KOJI VIŠE OD 50 GODINAžive u nemogućim stambenim uslovima u centru grada očekivati da i dalje trpe ovu torturu ako ne moraju.
    6. Krajnje mi je smešna inicijativa nekih da turiste dovode u PRIVATNU KUĆU.
  • ROTKVARIJA

    04.04.2016 09:12
    Za propadanje trščara krivi su mnogi i neodlučnost gradskih čelnika da se tamo napravi ono što je planirano - Park, Parkova u NS ima malo, a trščare su trebale da se pretvore u muzej, galeriju, etno restoran, poslastičarnicu i li već štogod slično i da se ceo kvart lepo uredi.
    Sada tu predviđaju ogromne zgrade, kašu devetospratnice, a taj kraj je već izgradnjom zgrada u okolnim ulicama postao tesan jer se trenutno grade zgrade koje nemaju dovoljno planiranih garaža; već se urbanisti pozivaju na parkiranje duž ulice. Sve bi to bilo lepo da taj parking duž ima toliko mesta da svaka zgrada ili stan u njoj ima svoje parking mesta, kako se to inače rešava u svetu na koji se ugledamo. Kažu biće parkinga ispod tih novi višespratnica; ali koliko mesta? Primera radi napraviće dvesta parking mesta koje će prodati stanarima zgrada po skupoj ceni kao da je kvadrat stana, a gde će ostali? Ako se zaista tamo izgrade te devetospratnice, pa i niže zgrade do ulice - tamo će biti bar 500 stanova. Gde će ostalih 300 da ima svoje parkihg mesto? Gde se izgubilo pravilo 1 stan - 1 parking mesto? Da bi se nadoknadio manjak parkinga u gradu buduće zgrade treba računati u odnosu barem na 1 stan - 1,5 parkinga.
  • /

    04.04.2016 08:52
    /
    srusite zasticenu brvnaru pa onda srusite trscaru

    bando fasista
  • gari

    04.04.2016 08:52
    Zeleni Jova stvarno si zelen, ove kuce su bile raspad davno pre dolaska na vlast ovih sadasnjih, decenijama propadaju od komunista i nagradjenog dejanovica pa na ovamo, sad voleo bih da jednu noc provedes u nekoj od njih i slusas kako pacovi i mesevi grickaju i trckaraju kroz zidove pa da onda napises komentar, vala ako je neko bot ovde ti si ocigledno
  • ex chapman

    04.04.2016 08:49
    dušebrižnici
    te trščare propadaju decenijama - pa pogledajte samo te slike, na šta liče. neke su se odavno već same srušile. grad, pokrajna i država nisu ni prstom mrdnuli da ih očuvaju. jedini vid "zaštite" bio je da vlasnicima zabrane da ih održavaju!!! mogli su skupiti pare i otkupiti tih par preostalih trščara, restaurirati ih, napraviti neki zavičajni muzej ili šta bilo - da im je zaista bilo stalo do očuvanja. i sad dolaze ovi divljaci da ih ruše, a "dušebrižnici" iz stare vlasti koji su direktno odgovorni za očajno stanje ovih spomenika kulture, imaju obraza da s...
    SRAM IH BILO! i jedne i druge.
  • lepa Brena

    04.04.2016 08:23
    Živim u Galensovom stanu, prezadovoljna sam... Ko god da stoji iza gradnje, rado cu ih pitati da im ustupim ovaj i predjem u neki na mestu trščara :) I treba da se gradi novo!
  • Goram

    04.04.2016 08:06
    Hm, jeste li znali da stranke svojim zaposlenima daju platu u visini prosecnog dohodka u republici? Vecina njih ne radi nista se sto spinuje javnost na ovakvim stranicama.
  • Lexv

    04.04.2016 01:05
    Iako nisam za to da sve treba da gradi Galens po politickoj liniji, ove trscare su stvarno bile katastrofa. Em grad nista nije ulagao u njihovo odrzavanje, em takvih trscara imate po vojvodjanskim selima koliko vam srce iste. Zasto bas u Novom Sadu moraju da se ocuvaju 3 oronule trscare? I kom turisti bi to uopste bilo zanimljivo? Ja da sam turista u Novom Sadu, iskren da vam budem, pre bih slikao Bulevar i Daltonku nego te 3 krajnje ruzne trscare. Ne slazem se samo sa tim da se sad na tom mestu podigne desetospratnica vec bi estetski bilo mnogo bolje tu izgraditi par manjih zgrada do 3 sprata. Ali, investitori ce po ko zna koji put da izguraju svoje i vec vidim kule na mestu trscara a parkinga nigde. Da se razumemo, neka se grade i zgrade od 20 spratova ako ce ispred svake da ima bar 500 parking mesta i parkic. Ali to u Srbiji izgleda ne moze...
  • Lenka

    04.04.2016 00:13
    Aj'me meni
    Imam utisak da ne živim u ovom gradu, tj. da ne čitam ovo što čitam.

    Koliko me sećanje drži (a u najboljim sam godinama), pa upravo je ovde pomenuti Aleksandar Jovanović (kao peredsednik Skupštine Grada Novog Sada) odbijao, a pre njega i Donka Stančić (kao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada) da da novac za održavanje tih trščara.
    Vlasnici trščara su tražili da ih grad na licitaciji otkupi, ako mu iste nešto znače, a Nenad Čanak i Bora Novaković su to glatko odbili, puštajući da iste totalno propadnu (danas su to ruine, tj. polusrušeni objekti).
    Vlasnici ih normalno nisu mogli održavati (pošto je to preskupa igra), pogotovo zato što su izgubili posao u pljačkaškoj privatizaciji organizovanoj upravo u režiji DS-a i LSV-a, odnosno nekadašnjeg DOS-a.
    A sada su krivi investitori, a ne oni pravi krivci POLITIČARI.

    Neko ovde očigledno postupa po onoj narodnoj:
    "Drž'te lopova, povika lopov!"
  • /

    03.04.2016 23:41
    /
    svako ko misli da ce galens puniti budzet grada a ne obratno je zasluzio jos ovakvih 25 g
  • MiLana

    03.04.2016 23:40
    Podrška investicijama
    Normalno da neće grad da se širi na poljoprivredno zemljište, već u visinu, kao i London, Njujork, Čikago, Boston, Frankfurt, Toronto, Vankuver, Hong Kong, Šangaj ili Tokijo.

    Novi Sad mora dobiti parking mesta i parkove, a ne kao do sada što su radili Aleksandar Jovanović, Aleksandar Jevtić, Bora Novaković ili Igor Pavličić, ostavljajući grad u urbanističkom haosu.
  • ALO

    03.04.2016 23:39
    Tek sada visim
    Te zaštićene trščare i nezamenljivo kulturno blago koje vidim na slikama imaju PLASTIČNE ROLETNE!?
  • Paor

    03.04.2016 23:35
    Čisto da se zna
    Za neupućene:
    http://www.dans.org.rs/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=7&Itemid=65

    Uprava 2014-
    Predsednik Društva arhitekata Novog Sada:
    Dušan Miladinović

  • Petar

    03.04.2016 23:28
    Farsa
    Ovde se radi o nekoliko kuca cijim vlasnicima je uskraceno da vrse bilo kakve rekonstrukcije posto su kuce bile pod zastitom. Namerno je dovedeno do toga da se kuce uruse i da se zarad necijih interesa skine zastita i dozvoli nekom Galensu da zida po gradu kako hoce. Koliko je mocan vidi se gde zida i sta radi. Sto ne zida po Veterniku nego suvi centar. A sto se tice sadasnje vlasti u gradu nije nista uradjeno u poslednjih par godina.
  • Ne izvrći reči

    03.04.2016 23:23
    Rotkvarija
    Ja sam starosedelac Rotkvarije i moji preci NISU ŽIVELI U TRŠČARI, a ni većina ostalih žitelja. Trščare su sirotinjske kuće, a baš nas ti vrdjaš sa svojom pogrešnom tvrdnjom da je većina Srba sa Rotkvarije živela u trščarama. To nije tačno.
  • Goran - Detelinara

    03.04.2016 23:11
    Problem trščara se proteže već decenijama. Vlasnici tih kuća godinama obijaju pragove raznih institucija i sami su predlagali rešenje do kog je na kraju i došlo. Najtužnije je što savest peru oni koji su imali šansu da saniraju kuće dok je to bilo izvodljivo tako što za rušenje optužuju aktuelnu novosadsku vlast koja je zatekla bezizlaznu situaciju . Gospodo demokrate, vi ste apsolutni šampioni licemerstva
  • ana

    03.04.2016 23:00
    spasilise ljkudi maltretirani pola veka. neka sagrade negde sa strane 1 trscaru zdravu kao muzej i turističku atrakciju i amin.
  • petar

    03.04.2016 22:56
    Nisam neko ko se bavi politikom,ovom gradu je najbitnije da se puni budzet,za nove skole,vrtice,sportske terene,decija igralista,a ne da stare kuce i zgrade nekome padaju na glavu.
  • Pako

    03.04.2016 22:47
    Glasniji i jači
    Bio da protestujem kod srušene Komunalne banke, ovi iz Galensa neki šefići gradilišta nas u čudu gledaju i pitaju "Jel to staro vama stvarno ljepo?!" i kažu "Mi ćemo izgradit od odljevaka isto takvo, al novo, ljepo, od betona" I onda shvatim, ne mogu oni to ni da razumeju, ne kontaju, iskreno, iz sebe. Džaba zaštita spomenika kulture, dok oni imaju podršku struktura u gradu, biće ovako. Bićemo mi nadglasani i preglasani. Glasniji su.
  • Sanja

    03.04.2016 22:39
    Mogu da razumem da težimo nekom očuvanju starinosti, da štitimo istoriju, ali ovih se kuća niko dosad nije ni setio sve dok nisu prodate. Koliko vidim, u jako su lošem stanju i čitam komentare ljudi da predstavljaju opasnost jer se ruše. Ne znam u čemu je problem uopšte da na njihovo mesto dodju stambene zgrade u kojima bi ljudi živeli? Zar ne treba da gledamo u budućnost? Još ako je to neko dobro platio, da grad i mi kao njegovi stanovnici imamo neku korist od toga, bar nešto da se zakrpi od tih para, podržavam u potpunosti.
  • komsinica

    03.04.2016 22:23
    Stanujem u blizini takozvanih "trščara". Nije mi žao što će biti srušene, jer godinama strepim od njih kada tuda prolazim ili pustim dete da se igra napolju.
  • Akocemorealno

    03.04.2016 22:03
    Ne ulazim u problematiku, ne bavim se politikom i izbori i te fore ko kome više napakosti me ne zanimaju. Ali ono što bi u ovom trenutku trebalo da nam bude bitno jeste da će taj isti Galens, kakav god da je, da napuni budžet a to je jedino bitno da se spase neke bitne stvari u gradu. Ljudi, nemamo vrtiće za decu a čuvamo trščare! Te trščare ionako samo predstavljaju opasnost za prolaznike.
  • Bolero

    03.04.2016 22:02
    Da li je realno da ce stare trscare dovuci turiste u NS, realno je koliko i to da ce demokrate preci cenzus na izborima..
  • СРБИН СТАРОСЕДЕЛАЦ

    03.04.2016 21:49
    Ако нема других доказа да су Срби некада живели у Новом Саду осим ових сиротињских тршчара, слободно их срушите!
    Само не знам чија је Матица Српска, Змај Јовина Гимназија, да ли је Никола Танурџић живео у тршчари када је зидао своју Палату и још много тога.....
    Проглашавати тршчару просечном српском кућом у Новом Саду је увреда за многе Србе староседеоце и за моју породицу....Толика сиротиња нисмо били...
  • Nina

    03.04.2016 21:43
    U Novom Sadu vise ne zivi 100.000,00 stanovnika, vec 260.000,00 gde mislite toliki da stanemo, ako ne rusimo staro i postavljamo novo!? Grad vapi za velikim brojem zgrada, parkinga, uredjenih ulica,...dodjimo sebi i pogledajmo koliko nas je u ovom nasem gradu. Vlasnici podrzavaju prodaju svojih trcara, nabijaca, ali ne podrzava opozicija jer nisu uzeli kajmak. Naucili su od svake sitnice da uzmu sebi nesto, znamo vas zute lopove
  • Rotkvarija

    03.04.2016 21:40
    @Хало Роткварија
    Ne bih polemisao sa Vama jel ste omašili temu i pored toga ste uvredili strosedeoce Rotkvarije nazvavši ih sirotinjom!
  • /

    03.04.2016 21:40
    /
    znaci, ono nije bio aprilili
  • abrakadabra

    03.04.2016 21:20
    moopet neke Šarić investicije
    I mene bas interesuje ko stoji iza tog Galensa. Otkud toj osobi toliko para da pravi pet zgrada u isto vreme u Novom Sadu? Pre par godina niko nije ni cuo za Galens a sada na svakom cosku ta firma pravi zgrade. Pa kome prodaje te silne stanove? Odakle mu pare ako ne proda sve stanove u svim zgradama? Investitori prave jednu zgradu pa kad zavrse pocnu drugu a ovi i isto vreme prave pet zgrada i soliter od milion spratova... I naravno osnivac je 1982 godiste... Ma daj
  • Jaroslav

    03.04.2016 21:13
    Pitanje za zute botove, disu nasi novci iz Razvojne i Tesla banke, da nisu zavrsili na Brionima ili Maldivima?
  • Arch Stanton

    03.04.2016 21:03
    ....
    Naravno gomila pateticnih "novosadjana" koji se tripuju i uvek im je neko drugi kriv!!
  • berolina

    03.04.2016 20:51
    bolesno "drustvo" na vlasti, NIJE ni pre pedeset godina drzava davala ni dinara za odrzavanje istoriskih spomenika kulture, koja su bila u PRIVATNOM VLASNISTVU! komunistiima je sve PRIVATNO bilo mrsko i prokleto, zato su ga i oduzimali...ova trenutna vladajuca "garnitura" nema novaca ni za kucu Mileve Maric u Kisackoj ulici, da je renovira i pretvori u muzej! sta je sa kucama u Petrovaradinu? sta je sa VLASNICIMA tih kuca, zar se tamo ne sme NISTA PRIVATNO SACUVATI? u normalnom drustvu je vlasnistvo svetinja.punkt. EIGENTUM IST AUCH HEILIGTUM! w.
  • Хало Роткварија

    03.04.2016 20:47
    Нису сви Срби били сиротиња и живели у тршчарама ! Нови Сад је Српска Атина не заборави то! Новосађани су постали слободан град јер су своју слободу дукатима платили.
    А то не може сиротиња која живи у набијачи покривеној трском. ...... Образуј се мало...
    Роткварија је живела од пољопривреде, али не од тих башта при тршчарама већ од прихода са њива....На Салајци су живели Срби занатлије ( није било тршчара) .А у строгом центру живели су богати Срби и Јевреји претежно у својим богатим кућама...
  • Slanobarac

    03.04.2016 20:42
    Samo razmisljam
    Neko je spiminjao Slana baru i Klisu. Podržavam predlog. Zasto da se ne sruse stare kuce ovde. Srusite jednu po jednu ulicu, i podignete stambenu zgradu....Mesta koliko hocete, napravite parkove...Uostalom, ovde postoje vec 3 osnovne skole, dom zdravlja, policija, crkva, sportski centar, uskoro velika posta...prodavnica koliko hocete...Neko rece, i BIG je blizu, autoput, novi most...:-)


  • Anonimus

    03.04.2016 20:22
    @Zeleni Jova Halo, uobraženi bote! Ko ste vi da nateđujete drugima? Vama je očito dosadno pa širite negativnu energiju! Svako ima pravo da kaže šta hoće! Jeste li videli fotografije koje se nalaze ispod samog teksta? To je jako ružno! Razmislite malo!
  • Tole

    03.04.2016 20:20
    Zuti se kao brinu za jednu par starih kuca a Pajtic razorio celu Vojvodinu.
  • Rotkvarija

    03.04.2016 20:14
    Kulturna baština Novog Sada
    Vidim ovde neke koji očito nisu dugo u Novom Sadu pa ni neće da znaju njegovu prošlost. Da malo čitaju znali bi šta čini identitet jednog naroda to je pre svega materijalno kulturno nasleđe kao na primer te novosadske trščare. Nastale su davno, posle izgradnje Mostobrana 1690. kad su Srbi masovno počeli da dolaze iz turskog carstva u potrazi za boljim životom u zaleđeni petrovaradinske tvrđave, mada postoje i dokazi da su postojale i ranije. Trščare su tipične vojvođanske kuće napravljene od zemlje i trske materijala koji je bio dostupan svima. Ovakve kuće su najčešće pravili Srbi koji su se bavili poljoprivredom, zapravo većinu kuća tadašnjeg Novog Sada su činile ovakve trščare. Bašta koja je bila sastavni deo imanja je postala je sinonim za novonastali grad otud naziv Novi Sad. Sad, ako neko ruši materijalne dokaze o postojanju Srba u najstarijim delovima grada, u Rotkvariji, moramo se zapitati koji je njegov motiv, zašto hoće da izbriše tragove postojanja jednog naroda? Vraćanje trščara u prvobitan oblik je mnogo manja investicija od izgradnje zgrada od devet spratova kojima očito nije tu mesto. Etno park koji treba da se napravi od njih imao bi mnogo veći značaj za grad i njegovu istoriju od recimo prolazne atrakcije kakav je Dino park koji će da košta mnogo više od rekonstrukcije trščara. I za kraj pobrinućemo se da oni koji odlučuju o Novom Sadu kandidatu za prestonicu evropske kulture dobiju sav materijal o poslednjim devastacijama kulturnog nasleđa u gradu.
  • Gari

    03.04.2016 20:04
    te stare kuce su stabilnije od birackog tela Ljigasa i Demokrata..pacenici ste!
  • Ja

    03.04.2016 19:59
    Demokrate nisu u stanju bile ni jednu zgradu u Zmaj Jovinoj da renoviraju i okrece a kamoli nesto drugo,bitno da su botove nahuskali da sire mrznju i hejtuju svaku vest i dolazak investitora.
  • Citizen

    03.04.2016 19:55
    Ljudi koji su stanovali u tim trščarama su bili taoci tih kuća, nitu su mogli da ih prodaju niti da ih renoviraju...ni prozore čak na njima da zamene, lako je pričati iz ugla onog ko živi u komfornoj novogradnji, da mu se baš sviđaju oronule kuće, ali treba sagledati i kako je ljudima.
  • Lalo

    03.04.2016 19:52
    tamo.neko@ymail.com
    Eno Slana bara i Klisa, možete u visinu i u širinu. Big na 4km a autoput na 6km od centra. Daleko vam.
  • Sinisa

    03.04.2016 19:51
    Ovaj haos u gradu je omogucio SNS zarad novca, takvi ljudi brinu o drustvenim problemima gradjana i nasim interesima. Ako ne znamo da ih oteramo drugacije, pamet u glavu na izborima.
  • 021

    03.04.2016 19:49
    ako sam dobro razumeo stanari su saglasni da se te stare kuce sruse i izgrade nove zgrade a grad je takodje saglasan, sta onda ova bulumenta iz Ds-Lsv gura svoj nos?
  • Zeleni Jova

    03.04.2016 19:42
    Recept
    Botovi, aj malo originalnosti u komentarima?
    Uhvatili ste se oronulog stanja trščara, kao pijanac plota. Da je gradska nazadna vlast prava, ne bi ni dozvolila da zub vremena naškodi toj istorijskoj vrednosti grada.
    Koji turista će da plati da "obiđe" Daltonku, Galens soliter, Aleksandar zgradu, Holidej In...?
    Niko!
  • Sale NS

    03.04.2016 19:27
    Ne ide u visine nego u tri p.... m.... !
  • Tatjana

    03.04.2016 19:20
    Sećam se i onih vremena
    Nije li ovo svojevrsno licemerje onih koji su propustili istorijsku šansu da urade nešto za svoj grad onda kada su bili na vladajućim pozicijama, sačuvali su trščare ali ne i fabrike, pa nemojte molim vas...
  • Saša

    03.04.2016 19:19
    Goran Radojev iz DS bolje da prestane da se bavi urbanim planovima, u šta se očito ne razume. Umesto toga neka objasni kako je zaposlio brata u Izvršnom veću Vojvodine.
  • Robert

    03.04.2016 19:15
    Po logici opozicije Novi Sad se ne bi razvio od vremena Marije Terezije.
  • pitanje

    03.04.2016 19:13
    Ko je Galens? Ako neko zna, bas bi me zanimala kraca biografija (realna), u nekoliko redova. Mislim, nije mi bas stalo do trscara, stvarno ne mogu da lazem, ali ko je ovaj mocnik koji sve kupuje?
  • Neo

    03.04.2016 19:10
    neko
    Slazem se da su tzv. trscare nasledje koje bi trebali cuvati ali to treba drzava da resi, da ih otkupi, restaurira i odrzava... u tim trscarama zive starci koji za tako nesto nemaju sredstava, svi koji su za ocuvanje trscara neka sebe zamisle u tim trscarama pa ce promeniti misljenje o ocuvanju. Treba li zauvek da budemo grad trscara? Grad mora da se razvija a taj razvoj mora ici prvenstveno u visinu to nam je neminovnost, velika bi bila steta plodne oranice i njive pretvarati u stambene zone... siricemo se i na te nase oranice ali razvoj mora prvenstveno ici ka povecanju spratnosti zgrada.... lepo bi bilo da imamo neku visespratnicu pa da i po tome budemo prepoznatljivi.... Dubai znamo po BurzKalifi, Taivan, Singapur, svi imaju svoje zgrade po kojima su prepoznatljivi, zasto i Novi Sad ne bi imao svoj oblakoder po kome bi bio prepoznatljiv bar u regionu.....
  • Klokan71

    03.04.2016 18:59
    Ma ni slucajno da se rusi takva "divota", bas "divno izgleda". Zasto bi se gradile nove gradjevine, kad postoje takve stracare, koje svaki dan mogu nekome da ugrozi zivot... Uzas!

    P.S. hjetri pocnite klikati, thumbs down ;)
  • ИСТИНА

    03.04.2016 18:59
    Град би морао да исплати вишемилионску штету власницима ових заштићених тршчара и других руинираних кућа у центру, јер је та заштита за њих значила само то да своју имовину нису могли продати по тржишној вредности за ту локацију.
    Рушењем и зидањем новог објекта бивши власник добија комфор и већу квадратуру, а овако је само могао да годинама живи у сиротињској тршчари, јер је то воља Урбанизма и привилегованих архитеката.
  • Tamo Amo

    03.04.2016 18:37
    Vlasnici
    Poznajem lično vlasnike jedne od tih trščara. Ljudi su napravili slavlje kad su ih prodali. Nisu mogli da okreče bez saglasnisti raznih komisija, ta trska se menja na svakih par godina i to uopšte nije ještino. Naravno da grad nikad nije učestvovao u tome. Tako da je dobro što ih ruše. Ljudima su rešili i stambeno i materijalno pitanje. Lepo su se preselili na Klisu jer su navikli na kuću.
  • Vi'š kako smo mudri

    03.04.2016 18:34
    To je zato što smo stisnuti, živimo na veoma uskom prostoru, pa ne možemo da planiramo u širinu. Sav normalan svet se širi, a mi u nebeske visine, kao pravi nebeski narod.
    Isto tako, drugi organizuju masovne skupove i koncerte na širokim, bezbednim prostorima,
    a mi na kulturno-istorijskim spomenicima, odakle ljudi mogu lepo da se bace, ako požele.
    Sve same mudrosti.
  • Taurus

    03.04.2016 18:14
    dj sadam- ,,stručnjak"
    Slušaj, on hteo da nešto zaštiti, pa nek zaštiti nas od sebe a ljude pusti na miru Te ,,tršćare" su ruglo grada neuslovne za život.Vlasnici su se napatili sve ove godine , i bogu hvala što se ovo dešava i da ljudi prepoznaju da grad osim starih i lepih fasada, pre 100 i više godina , treba da se približi i novim svetskim arhitektonskim rešenjima . Pa da je dobro , ajmo da živimo po pećinama i kućama od blata, vodu da vadimo iz bunara a u toalet da idemo u baštu. Svačim se služe pojedini nazovi političari, ajede ,,derane" ti živi u takvim uslovima i odgajaj decu.
  • Miki P.

    03.04.2016 18:14
    Eksponat
    Divan spomenik kulture. Evo čak su i obelezili eksponat da ne prilazi neko. Može da padne deo kulturnog spomenika na glavu.
  • Danijela

    03.04.2016 18:01
    Citam vas i ne verujem. Ljudi ove trscare nisu vise za zivot, zbog cega se busate u prsa i pljujete grad?
  • Brka

    03.04.2016 18:01
    Tako bre
    Dajte bre ljudi, da izgradimo nešto čime ćemo da se ponosimo... trošne trščare koje se raspadaju nisu više za stanovanje, nisu za turiste... stvarno ne razumem neke ljude koji brane glupost, valjda samo da bi napali politički.
  • Milojica

    03.04.2016 17:58
    Cekajte, ne mogu da verujem da Sadam prica o trscarama. Pa sto nisi dao neki dinar dok si mogao da nesto uradis s tim, ni ti ni onaj autisticni Rodni. Nego ste sve ostavili vlasnicima koji su vas bar milion puta molili da nesto uradite tim povodom. Pa samo na ovom sajtu je bili zilion prica o tome. I ti sada protestujes? Pa majke ti, odakle ti obraz??
  • AleksandarVasilic

    03.04.2016 17:56
    Cekajte a kako je nastala Nova Detelinara, kako nastaju nova stambena naselja ako ne otkupom starijih kuca i zidanjem novih zgrada. Zar ne bi trebalo da se bavimo kako da svaki pedalj naseg grada bude pokriven kanalizacionom mrezom, bolji prevozom?
  • G

    03.04.2016 17:51
    @besan ker - pa zašto se niste organizovali i otkupili ove kuće od "nađoša" i potom ih restaurirali da ne budu propalo ruglo kakve jesu, a što se i vidi na slikama? Navedite kada ste pokušali da to uradite i ko vas je u tome sprečio. I šta ćete sa ovima što su kuće prodali -, zatvor, smrtna kazna? Znate samo da lajete i upirete prstom ali lenju guzicu ne nameravate da mrdnete. Ko vam brani da se koliko ovog trenutka "dignete i branite", da li vam policija stražari ispred vrata i sprečava vas u tome?
  • zico

    03.04.2016 17:49
    /
    Vlasnici su jedva dočekali da prodaju trščare i placeve.Da je neko hteo da ih zaštiti i sačuva mogao je.Menjale su se razne vlasti.Ovi će i dalje raditi pi svome,a vi se samo delite na;dodjoše i starosedioce,na Srbe i ostale,na seljake i gradjane,ma na sve moguće.
  • Analiticar

    03.04.2016 17:48
    Analiza
    treba platiti kampanju, botove, autobuse, Lazanskog...
  • Milan

    03.04.2016 17:47
    Ijekavica
    Boze, kakva šala, još i dJeca da otvaraju firme i da budu direktori, svako ko je otvorio firmu nesto radi i placa porez, ma odakle god on bio pomaze ovom gradu.
    Ali ne znam otkud toliko licemerstvo, kao, tu ce se neko boriti protiv toga?
    Dosla bi mi policija da napisem kako se moze boriti, pa zakuvajte im corbu, ako vam to vec toliko smeta.
    Samo jos jedan problem, ovdasnji i dodjosi, i liman je gradjen pre 40 godina na mestu bare, pa zamisli da su tad dosli ljudi sa Salajke da brane varvarima da unistavaju mocvaru, staniste barskih ptica pevacica...
  • hoxns

    03.04.2016 17:44
    uuuf
    samo sam cekao ove komentare... ove trscare smo sto se nisu srusile koliko su se ubudjavile... svasta i vi cuvate....kad vidim novosadjanje kako u papucama idu po gradu i do prodavnice jos su im trscare u glavi..
  • Nena

    03.04.2016 17:42
    Cekajte, sta treba da pustimo da nas Novi Sad lici na selendru neku. Ove trscare ni na sta ne lice, sve je oronulo, normalno je da treba da ih zameni neki lepsi i moderniji projekat. Podjimo od kuce na cosku Zmaj Jovine i Laze Teleckog, gde zivi ona stara bakica u oronuloj kucici, pa i njoj samoj bi bilo bolje da neko odkupi tu kucicu i da napravi tu nesto moderno, a tu staricu umornu posalje u dom gde ce imati lepu starost
  • ogi

    03.04.2016 17:32
    naravno
    tipičan mentalitet Srba,pogotovo Novosađana.Dok su napuštene žale se kako mogu svaki čas da se sruše i kako su ruglo,a čim ih neko sruši odma im smeta.
  • Denis

    03.04.2016 17:20
    Zaštita arhitektonskog nasleđa
    "Trščare" odnosno kuće pokrivene trskom video sam nedavno u Engleskoj i Nemačkoj, ali to nisu tako male, jadne i neugledne kuće poput ovih na slici. Ne vidim nikakvu posebnu vrednost trščara na slici osim što su pokrivene trskom a istovremeno širom Vojvodine uključujući i mnoga manja mesta ima kuća arhitektonskih bisera koje vape za zaštitom države koju ne dobijaju.
  • KOMŠIJA

    03.04.2016 17:13
    Demagogija
    Znam koliko su se vlasnici ovih trščara napatili...Grad im stavio zaštitu, nisu mogli kuće da prodaju...Ko bi normalan živeo u trščari?
    Ako grad brine za svoje kulturno nasledje, normalno bi bilo da otkupI zaštićene objekte po tržišnoj ceni od vlasnika, pa nek ih čuva i konzervira još 200 godina o svom trošku, a ne o trošku jadnih vlasnika....
    Koliko je ova kulturna zaštita skupa govori i to da je vlasnik srušene zgrade "KOMUNALNE BANKE" bila ERSTE BANKA. Čak i ona nije imala računa da renovira objekat, već ga je prodala investitoru da se zida soliter!
    Svima koji prodaju ovu demagogiju poželela bih da jednog dana grad Novi Sad njihovu kuću ili zgradu proglasi kulurnim dobrom! Da vidim kako bi im se to svidelo....
  • Vesna SU

    03.04.2016 17:13
    Cula sam informaciju da ce vrlo uskoro da krene obnova Radnickog univerziteta.Navodno poznati investitor koji je radio u najstrozijem centru u prethodnih par godina treba da je preuzme i da je zavrsi.Ne znam koliko je informacija tacna
  • naravno

    03.04.2016 17:05
    u visinu, posto jelte, jadni mi, nemamo gde u sirinu u svoj ovoj ravnici... ah...
  • Nervirach

    03.04.2016 17:05
    Ima resenja i lokacija da svi budu sretni i zadovokjni ali ovo se sa namerom rusi da se pljune u lice. Slazem se da se onaj parking trebai srediti ali ne na ovakav nacin. Slazem se da se treba zaposliti sto vise struka. Pa sto onda nije restaurirana kapija koja je bila na ukazu parkinga? Parking u dvoristu na sprat. Ukrasi na banci su bili samo na dva mesta na svetu! Alo, stoko! Sada samo na jednom mestu. U Pragu su od niskih kuca napravili atrakciju i orolaz kroz tu ulicu se naplacuje. I opet, alo stoko! Sta radite?
  • Magija

    03.04.2016 16:49
    NapreDno
    Neka se spremi petrovaradinskatvrđava, dobra je stena ispod i izdržala bi i 3 kule od 21 sprata (kao posvetu XXI veku) sve s vidikovcima do 3D.
  • Брајан

    03.04.2016 16:37
    Нови љепши стари Нови Сад
    Коначно ово ругло да се уклони да имамо гдје живјети и ми и наша дјеца, отварати фирме, бити шефови и директори. Изградимо нови, љепши стари Нови Сад!
  • Eh

    03.04.2016 16:34
    ovo je sramota i jad od države
    obično ne marim za izbore ni ko za koga glasa
    ali pozvaću SVE koje znam da glasaju i da glasaju za koga god samo ne za ove paćenike koji su ovo omogućili... to sve treba podeliti otkaze i dati im da za minimalac čuvaju njivu, možda nju sačuvaju
    ako bude protesta, slanja masovnih mejlova, masovnih poziva, čega god - računajte na mene!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna